Kayseri Ticaret Borsası Topraksız Tarım Projesi
TOPRAKSIZ TARIM UYGULAMASI
Borsa binamızın 1. katında hidroponik ortamda ürün yetiştiriciliğini anlattığımız uygulama alanımız bulunmaktadır. Bu alanda üç farklı sistemde farklı ürünler üretimi yapılırken uygun ortam koşullarının araştırılması amaçlanmıştır.
Seracılıkta yaygın olarak kullanılan topraksız tarım modellerinin uygulanması ve geliştirilmesi amacıyla seçilen sistemler ;
1. COCOPEAT ORTAMINDA ÇİLEK
2. KİL BİLYESİNDE TOPRAKSIZ ASMA DOMATES
3. AKAN SU KÜLTÜRÜNDE MARUL
AMAÇ:
Dünyada yaygın olarak kullanılan topraksız tarım teknolojileri hakkında bilgi vermek, bölgenin ihtiyaç ve ekonomisine katkı sağlayabilecek tarımsal üretim modellerinin örneklerini; avantaj ve dezavantajlarını anlatarak demo sitem örneği üzerinden danışmanlık hizmeti vermek.
YETİŞTİRME ŞEKİLLERİ:
1. Kil Bilyesi’nde (Hidroton) Domates Yetiştiriciliği
Özel niteliğe sahip killerin bir araya getirilerek 1300°C sıcaklıkta genleştirilmesiyle oluşturulan bir malzemedir. Maruz kaldıkları yüksek sıcaklık nedeniyle inorganik özellik gösterir. Özellikle saksı bitkilerinde sineklenme ve böceklenmeye karşı etkili bir üründür.
Bunların en iyi yanı, akan suya neredeyse hiç besin salmamaları ve pH nötr olmalarıdır. Ek olarak, küresel şekilleri ve gözeneklilikleri, kökleri aşırı derecede kurutmamak veya boğmamak için iyi bir oksijen / su dengesi sağlamaya yardımcı olur.
2. COCOPEAT ORTAMINDA ÇİLEK
Cocopeat; hindistan cevizi kabuğunun öğütülerek topraksız bir yapı oluşması sağlanmış ve tarımda kullanıma elverişli hale getirilmiş organik bir maddedir. Cocopeat ile tarla toprağı yerine organik bir ürün kullandığımızdan dolayı topraksız tarımın bir numaralı avantajı olan topraktan kaynaklanan hastalık ve zararlılardan en yüksek oranda fayda sağladığından ötürü cocopeat kullanılmıştır.
3. AKAN SU KÜLTÜRÜNDE MARUL
Aeroponik sistem(akan su kültürü), bitkilerin köklerine besin eriyiklerinin sürekli veya aralıklı olarak sis veya buhar halinde püskürtülmesi şeklinde uygulanan yöntemdir. Diğer sistemlere göre su ve gübre tasarrufu sağlayan bu sistemde besin çözeltisini atmaya yarayan başlıklar ve sistemi basınçlı bir şekilde çalıştıran motor düzeneği bulunmaktadır.